Herbestemming collectie Museum Nusantara
  • Nieuws
  • Project
  • Geschiedenis
  • Wie zijn wij

WELKOM

Herbestemmingsproject Museum Nusantara
Het Project

Stand van zaken - november 2015

27/11/2015

 
Selectie door Delft
Conservatoren van Erfgoed Delft hebben een selectie uit de Nusantara-collectie gemaakt, op basis van het collectieprofiel waarin de stadsgeschiedenis centraal staat. Het gaat hierbij om circa 500 voorwerpen, die het verhaal illustreren over de Indische Instelling in Delft en de banden van de stad met Indonesië. Dit selectieproces is inmiddels afgerond. Deze voorwerpen zullen door Erfgoed Delft worden beheerd. Een aanzienlijk aantal van deze voorwerpen is te zien in Museum Prinsenhof.

Herkomstonderzoek van de collectie
Om voorwerpen uit de Nusantara-collectie een nieuwe bestemming te kunnen geven, is het allereerst noodzakelijk herkomstonderzoek te doen. Van elk voorwerp afzonderlijk wordt onderzocht hoe het in het museum terechtgekomen is: betreft het een aankoop, schenking, of bruikleen en welke afspraken zijn daarbij gemaakt. Met andere woorden: kunnen de voorwerpen sowieso van bestemming en eigenaar veranderen. Deze exercitie is afgerond; de voorwaarden zijn in kaart gebracht. 

Inventarisatie en optimalisering van de digitale informatie van de voorwerpen
De collectie Nusantara is in september 2014 ondergebracht in een extern depot. De objecten hebben er een plaats gekregen in speciaal opgebouwde stellingen. Ze zijn daarna allemaal gefotografeerd, waar nodig van aanvullende informatie voorzien en tenslotte met een nieuw standplaatslabel weer in de stellingen geplaatst. Dit proces werd in oktober 2015 afgerond.
Vervolgens wordt de informatie uit de hiermee aangevulde database nauwgezet gecontroleerd: is alles wat er zou moeten zijn, ook daadwerkelijk aangetroffen, en kunnen de voorwerpen die ongenummerd zijn aangetroffen nog worden gekoppeld aan nog niet aangetroffen voorwerpen. Die puzzel wordt op dit moment gecomplementeerd.

Waardering en toetsing
De Erfgoedwet en de Leidraad Afstoting Museale Objecten (LAMO) schrijven voor dat voor elke af te stoten collectie moet worden getoetst of er objecten uit de collectie behouden moeten worden in een openbare collectie in Nederland. De criteria daarvoor worden vastgelegd in een waarderingskader. Vaststelling van het waarderingskader voor de toetsing van de Collectie Nusantara is vrijwel afgerond door conservatoren van het Tropenmuseum en Museum Volkenkunde, onder begeleiding van onderzoeks-/procesbegeleiders van het RCE, op basis van de methodiek van Op de Museale Weegschaal. Collega’s van het Rijksmuseum Amsterdam zijn inmiddels aangesloten, om vanuit het perspectief van de nationale collectie het waarderingskader zo nodig aan te vullen. Deze toetsingscommissie (in de Erfgoedwet en de LAMO adviescommissie genoemd) zal vanaf november 2015 tot maart 2016 werken aan de daadwerkelijke toetsing voor de Collectie Nederland.

Museum Nasional Indonesia 
Er is intensief overleg met Museum Nasional Indonesia en het Indonesische Ministerie van Onderwijs en Cultuur over de voorgenomen overdracht van het grootste deel van de Nusantara-collectie. Men is er opgetogen en positief over de overdracht. Die past goed in de plannen van het ministerie en het museum om een nieuw instituut op te richten, waarin Indonesische museumprofessionals worden opgeleid in het beheren van collecties. De benodigde financiën komen van de Indonesische overheid. 
Het Museum Nasional Indonesia, Erfgoed Delft en de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen werken momenteel het projectplan voor de herbestemming in Indonesië uit. Dit plan zal naar verwachting in maart 2016 kunnen worden vastgesteld.
    Museum Nusantara heeft 6 januari 2013 definitief haar deuren gesloten. Erfgoed Delft en Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen hebben een plan opgesteld voor een herbestemming van de collectie van Nusantara. Op deze website kunt u meer informatie vinden over het plan, de voortgang van het project en toekomstige werkzaamheden. 

    Nieuwsarchief

    Juni 2018
    November 2017
    Januari 2017
    December 2016
    Juni 2016
    Februari 2016
    November 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Nieuws
  • Project
  • Geschiedenis
  • Wie zijn wij