Herbestemming collectie Museum Nusantara
  • Nieuws
  • Project
  • Geschiedenis
  • Wie zijn wij

WELKOM

Herbestemmingsproject Museum Nusantara
Het Project

Stand van zaken - november 2017

20/11/2017

 
Diverse musea uit binnen- en buitenland hebben gereageerd op de Nusantara herbestemmingsdatabase, die ontwikkeld is om gemakkelijk te kunnen selecteren via de ontzameldatabase van het Museumregister.  Aan de hand van de opgestelde gunningscriteria is een overzicht gemaakt welke objecten worden toegekend aan welk museum. Dit proces heeft enige tijd stilgelegen doordat 2.000 objecten bij het Museumregister werden aangemeld als beschermwaardig.
Hoewel deze melding niet binnen de twee maanden periode van de LAMO-procedure werd gedaan en ook niet is ingediend via de daarvoor bedoelde meldknop op de ADB website www.afstotingsdatabase.nl, heeft de commissie de melding toch in behandeling genomen als een 'melding mogelijk beschermwaardig' in de zin van de LAMO. Hiertoe is besloten omdat er nog sprake was van een proefperiode met de vernieuwde afstotingsdatabase en afstotingsprocedure, en de meldende partij aangaf dat de procedure voor het indienen van de melding eerder niet duidelijk was. 
Uit onderzoek naar de melding met betrekking tot de ca. 2000 objecten bleek dat hiervan 900 objecten al gegund zouden worden aan instellingen binnen het Nederlandse publieke domein.  Vervolgens is een toetsing gestart naar de overige in de melding genoemde 1100 objecten. 
Alle meldingen worden door de Toetsingscommissie Beschermwaardigheid ongegrond verklaard, waarna de toezeggingen aan de musea kunnen worden voortgezet.

In Nederland hebben de volgende musea geselecteerd
Rijksmuseum Amsterdam                         
Museon, Den Haag                                    
Museum Bronbeek, Arnhem                       
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden             
Poppenspelmuseum, Vorchten                  
CODA, Arnhem                                         
Amsterdam Pipe Museum, Amsterdam          
Bevrijdingsmuseum Zeeland, Nieuwdorp                        
Universiteitsbibliotheek Leiden                     

In Europa hebben de volgende twee musea geselecteerd 
Weltmuseum, Wenen                                  
Nationaal Museum Wereldculturen, Zweden 
 
In Azië hebben, naast Indonesië, de onderstaande musea geselecteerd    
Asian Civilisations Museum, Singapore  
Sarawak Museum, Maleisië                         
Asia Culture Center, Zuid-Korea 
 
Op een na hebben alle Nederlandse musea inmiddels de hen toegezegde objecten ontvangen. Ook de musea in Wenen en Zweden hebben hun selecties in ontvangst genomen. Zodra de exportvergunningen binnen zijn en de CITES-procedures zijn afgerond zullen de selecties met bestemming Sarawak, Singapore en Zuid-Korea op transport gaan. 

Wanneer de formaliteiten met Indonesië en met Museum Bronbeek zijn afgerond, zal de collectie, met inbegrip van de objecten die in Delft blijven en de beschermwaardig bevonden objecten die zijn opgenomen in de collectie Nederland, in beheer bij het Nationaal Museum van Wereldculturen in Leiden, volledig zijn ondergebracht in het publieke domein. Ook de bibliotheek en de mediatheek van Museum Nusantara blijven in het publieke domein. Ze zijn overgebracht naar Museum Bronbeek, waar ze binnenkort geraadpleegd kunnen worden.

Buitenlands bezoek
De afgelopen maanden hebben delegaties uit Indonesië, Sarawak en Zuid-Korea een bezoek gebracht aan Erfgoed Delft.
Foto
Foto bezoek Asia Culture Institute, Zuid-Korea
Foto
Foto bezoek delegatie Museum Sarawak
    Museum Nusantara heeft 6 januari 2013 definitief haar deuren gesloten. Erfgoed Delft en Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen hebben een plan opgesteld voor een herbestemming van de collectie van Nusantara. Op deze website kunt u meer informatie vinden over het plan, de voortgang van het project en toekomstige werkzaamheden. 

    Nieuwsarchief

    Juni 2018
    November 2017
    Januari 2017
    December 2016
    Juni 2016
    Februari 2016
    November 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Nieuws
  • Project
  • Geschiedenis
  • Wie zijn wij