Nadat de gemeente Delft heeft besloten de collectie van het Nusantara-museum af te stoten is in 2014 een traject gestart voor herbestemming van de collectie. Onder begeleiding van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed is in nauwe samenwerking met de specialisten van het Nationaal Museum voor Wereldculturen en het Rijksmuseum een selectie gemaakt van objecten die als nationaal beschermwaardig moet worden beschouwd en daarom behouden moet worden in een openbare collectie in Nederland (ca. 3.500 objecten). Daarnaast is door Museum Prinsenhof Delft een selectie gemaakt van objecten die verbonden zijn met de geschiedenis van Delft en de Indische instelling en die binnen de collectie van de gemeente Delft behouden blijven (ca. 600 objecten).
Van meet af aan is de inzet van het herbestemmingsproject geweest om het grootste deel van de collectie Nusantara (ca. 14.000 objecten) te repatriëren naar Indonesië en over te dragen aan het Nationaal Museum in Jakarta. Dit streven werd gesteund vanuit het museale veld en de Museumvereniging, en met belangstelling gevolgd door indirect betrokkenen, waaronder de ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken. De interesse voor de collectie van het Museum Nasional in Jakarta leidde in november 2015 tot een ontmoeting met een Indonesische regeringsdelegatie o.l.v. de Directeur-Generaal van het ministerie van Cultuur van Indonesië. Daarbij werd in een zeer constructieve sfeer verkend hoe het gehele proces van overdracht zou kunnen worden georganiseerd. De D-G kondigde de overname aan in de Indonesische pers. Ter voorbereiding van het retourtransport en de opslag in Indonesië bracht een 6-koppige delegatie van het Museum Nasional en het Indonesische departement eind 2015 een uitgebreid werkbezoek aan Delft en Leiden. De komst van een nieuwe Directeur-Generaal op het Indonesische ministerie van Cultuur leidde echter tot een andere stellingname. In een brief van 31 maart j.l. liet de nieuwe D-G tot onze spijt weten dat Indonesië ervan afziet de aangeboden collectie Nusantara over te nemen. Nu de route van repatriëring is afgesloten, zal voor de collectie Nusantara herbestemming in Nederland worden gezocht. Daarbij wordt de Leidraad Afstoting Museale Objecten als richtsnoer gehanteerd. Dat betekent dat eerst geregistreerde Nederlandse musea in de gelegenheid worden gesteld om een keuze te maken uit de verzameling. Het projectplan is daartoe bijgesteld. De objecten die als nationaal beschermwaardig zijn aangemerkt worden overgedragen aan het Nationaal Museum voor Wereldculturen en het Rijksmuseum. Naar verwachting zal de resterende collectie van ca. 14.000 objecten gelijk na de zomer van 2016 via de Afstotingsdatabase van de Museumvereniging raadpleegbaar zijn voor collega-musea. Tevens wordt gewerkt aan de voorbereiding van het Nusantara museum online, waarbij de volledige collectie voor het publiek raadpleegbaar blijft. Dankzij een bijdrage van de Stichting Nusantara kan deze website in 2017 worden gelanceerd. Reageren is niet langer mogelijk.
|
Museum Nusantara heeft 6 januari 2013 definitief haar deuren gesloten. Erfgoed Delft en Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen hebben een plan opgesteld voor een herbestemming van de collectie van Nusantara. Op deze website kunt u meer informatie vinden over het plan, de voortgang van het project en toekomstige werkzaamheden.
Nieuwsarchief
Juni 2018
Categorieën |